Sunday, September 11, 2011

selamat menduduki ujian peperiksaan UPSR

Assalamualakum w.b.t & salam sejahtera


 bt adk2 yg bakal menduduki ujan peperiksaan UPSR pd thun ini, sy mengucapkan selamat berjaya mendudukinya...bkn duduk atas kerusi jew!!! jwb exam yopp...
semoga calon-calon semua berlapang dada menjawab soklan2 nti.. ini lah ujian p'tama dlm hdup adk2 sekalian, yg mna d anggap titik2 permulaan utk melangkah maju kehadapan...

Doa Menduduki PeperiksaanDoa agar dikurniakan kefahaman yang baik dan ingatan yang sempurna sewaktu menelaah matapelajaran:(DIBACA SEBELUM MENGULANGKAJI PELAJARAN SAMADA DARI BUKU ATAU NOTA)
(Allahummar zuqna, Ya Rabbi fahaman nabiyyiin, wa hifzaal mursaliin, wa 'ilhaamal malaikatiil muqarrabbin, fii 'aafiyaati, ya Arhamar raahimiin)


Maksudnya: "Wahai Tuhanku, kurniakanlah kami fahaman nabi-nabi dan hafalan para rasul serta mendapat ilham dari para malaikat yang hampir denganMu, juga kurniakanlah kami kesihatan Wahai Tuhan Yang Amat Pengasih"
Doa sebelum masuk kelas/dewan peperiksaan


(Wa hai yi' lanaa min amrinaa rashadaa)Maksudnya: Ya Allah, persiapkan kami mengenai dengan urusan kami dengan petunjukMu)


Doa sewaktu lupa semasa menjawab soalan
(Subhaa na man laa ya naa mu wa laa yas huu Allahumma zakkirnii maa nasiit) 3 kali


Maksudnya: Maha Suci Tuhan yang tidak pernah tidur dan tidak pernah lalai, Wahai Tuhanku, ingatkanlah aku apa-apa yang aku lupa)


Doa memohon kejayaan cemerlang - dibaca sebelum tidur setiap hari sehinggalah keputusan peperiksaan diumumkan.
(Allahumma inni as-alukal fauza 'indal qadha wa manaazilasy syuhada wa 'ai syas su 'a da' wan nasra alaal a'daa')


Maksudnya: Ya Allah Kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan, tempat para syuhada' dan kehidupan orang-orang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh
sumber: http://wannurshuhada.blogspot.com/2008/11/selamat-menduduki-peperiksaan.html 


Petua untuk Anak Menduduki Peperiksaan 

Untuk anak-anak yang bakal menghadapi peperiksaan, persediaan peperiksaan adalah sangat penting untuk memudahkan anak-anak serta para pelajar dalam menjawab soalan peperiksaan yang disediakan, salah satu persediaannya ialah sentiasa mengamalkan doa peperikasaan.


Petuanya adalah dengan mengumpulkan alat tulis anak-anak dan genggam alat tulis tersebut ( dalam keadaan berwuduk ), kemudian baca bacaan-bacaan berikut:
 1. Al-Fatihah 7 kali
 2. Selawat 7 kali
 3. Subhanallah 44 kali
 4. Alhamdulillah 44 kali
 5. Allah hu Akbar 44 kali
 6. Ya Hayyu Ya Qayyum 21 kali
 7. Teruskan dengan bacaan doa..
” Ya Allah Ya Hayyu Ya Qayyum,Ya Rahman,Ya Rahim,Ya Latif,Ya Jabbar,Ya Khaliq,Ya Allah permudahkanlah anak-anak kami di dalam urusan mereka dalam menimba ilmu di atas seruan dan perintah-Mu. Tenangkanlah hati mereka untuk menerima ilmu-Mu,lapangkanlah jiwa mereka untuk mengharungi ujian-Mu dan berkatilah mereka dengan rahmat-Mu.Amin Ya Rabbalalamin..”
Kemudian tiupkan pada alatulis tersebut dan hati-hati jangan di biarkan bersepahan sehingga di langkah anak-anak. Keesokan harinya ambil segelas air, baca Al-Fatihah 7 kali dan Selawat 7 kali, bacalah doa yang sama seperti di atas dan beri anak-anak minum air tersebut. 
Diharap dengan post doa menduduki peperiksaan ini, dapat membantu ibu bapa dan pelajar yang sedang dan bakal menghadapi peperiksaan. InsyALLAH jika berusaha dan tawakal ALLAH akan membantu kita.

jadual sepanjang tempoh peperiksaan...
SELASA 13 September 2011
 • 08:15 pagi — 09:05 pagi – Bahasa Melayu Pemahaman
 • 09:45 pagi — 11:00 pagi – Bahasa Melayu Penulisan
 • 11:45 pagi — 12:25 tengah hari – Mathematics Kertas 2
RABU 14 September 2011
 • 08:15 pagi — 09:15 pagi – Mathematics Kertas 1
 • 09:55 pagi — 10:45 pagi – Bahasa Cina Pemahaman
 • 11:45 pagi — 01:00 petang = Bahasa Cina Penulisan
KHAMIS 15 September 2011
 • 08:15 pagi — 09:30 pagi – Science
 • 10:15 pagi — 11:05 pagi – Bahasa Inggeris Kertas 1
 • 11:45 pagi — 01:00 petang – Bahasa Inggeris Kertas 2
 • 02:30 petang— 04:00 petang – Ujian Aptitud Tahun Enam
p/s: gudluck sekalian...do the best!!!

No comments:

Post a Comment