Monday, September 26, 2011

hukum hudud..

Di akhir-akhir ini. Hangat pertikaian pasal pelaksanaan hukum hudud di Malaysia kan...
Bila baca jew paper tak habis-habis pasal nie...naik muaKKk gua nie. Pertikaian ini melibatkan dua kuasa besar politik Malaysia iaitu BN+DAP vs PAS+PKR. Biasa lah kan, pilihanraya dah semakin dekat, so masing2x lah nak tarik perhatian ramai.
Ok, bagi pandangan aku lah pasai masalah nie, terus terang aku cakap, aku nk hukum hudud dilaksanakan. bukannya aku menyebelahi mana2 parti politik di Malaysia tapi aku sokong atas dasar itu hukum Allah, bkn hukum yang di Reka manusia.
ada Menteri yang cakap Hukum ini belum sesuai dilaksanakan..What??? same tak maksudnye dgn HUKUM ALLAH BELUM SESUAI DILAKSANAKAN.
Allah dh tentukan segalanya yg terbaik buat hamba2nya di muka bumi ni...
tidak akan sesekali Allah menzalimi hamba2nya...Alasan mereka apa, sebab negara ini penduduk berbilang kaum,  diorang ni fikir Allah tak tahu kot ada negara berbilang kaum? susah orang yg pk lagi hebat dari pencipta sendiri. betul dop??
Ada juga sesetengah pihak yang mengatakan jika ingin hukum hudud di laksanakan perlu tukar sistem kehakiman terlebih dahulu kerana khuatir menimbulkan ketidakadilan didalam masyarakat yang majmuk ini. pelbagai pandangan yang saya terbaca daripada ahli politik, bekas mufti, golongan bijak pandai.Hudud hanyalah mekanisme mengatasi jenayah dan ia dilaksanakan apabila syarat dipenuhi dan suasananya kondusif, soal nya kenapa baru sekarang PAS memperjuangkan isu ini setelah sekian lama menyepi selepas beberapa tahun yang lalu.adakah di sebabkan pilihanraya yang bakal berlaku atau sebab2 lain.

other element of hudud already in existent tetapi the extreme part or the ultimate part is not, that doesn’t mean tiada Undang-undang Islam di Malaysia.
pokok pangka nya. aku sendiri pun kompius tahap dewa... apa orang tua cakap, "nak seribu daya,tak nak seribu dalih"..
jem..........!!!!
nasib melayu di bumi melayu
bangkit la semuaaaaaa....... 
Read more...