Wednesday, November 23, 2011

Banjir Mai dah....


Assalamualaikum w.b.t sahabat sekalian
Apa khabar kalian semua, che lie harap semua berada dalam keadaan sihat walfiat lah hendaknya nooohh...

Di penghujung tahun macam ini, selalu nya berlaku bencana banjir khususnya dinegeri pantai timur. Diharap penduduk disana melakukan persiapan awal menghadapi bencana kali ini.

Terasa rindu bila tiba musim banjir, walaupun disaat menghadapi kesusahan menghadapi bencana banjir ada keseronokan yang terselit. Bila teringat kembali zaman kanak-kanak dulu.Musim ini amatlah ditunggu-tunggu kan.

Pada masa ini lah banyak aktiviti yang hendak dilakukan.Yang paling best main air banjir lah kan, buat rakit dengan batang pisang, meredah banjir dengan motor,mandi sungai, menangkap ikan, 'tahan pukat' sampai dapat ular sawa. until now still remember the memories.

Sudah beberapa tahun che lie terlepas dari menghadapi saat-saat macam itu.Yang paling best nye makan ubi kayu rebus 'dicicah' dengan gula dan 'nyiur'...waaaaaa nak2 makan benda tue.rindu masakan maa..hahahaha ntah apa-apa la aku mengarut nie, lari dari topik pulak...


ok, bagi kalian yang sudah dewasa perlu lah lebih bersedia menghadapi bencana banjir ini,kita perlulah more be alert to safety diri sendiri,family kita khususnya kanak2x.often monitor mereka ini,takut perkara tak di ingini berlaku.

langkah-langkah berjaga:
-Listen the announcement from the radio or sumber-sumber yang trustly.
-Sediakan Perlengkapan P3K dan alat-alat standard penyelamatan
-letak dokumen-dokumen penting ditempat yang selamat, agar tidak rosak.
-the most important, awasi lah budak-budak kecil.
p/s: hilang harta benda boleh dicari, tapi bila hilang +3$%* amaatlah menyedihkan.

No comments:

Post a Comment